Nærsynet også kaldet Myopi - Bliver kloger på Myopi
Book en tid

Nærsynet også kaldet Myopi

Oplever du ofte, at dit syn slører, når du skal fokusere på noget på lang afstand? Så kan det være, at du er nærsynet – også kaldet Myopi.

Nærsynethed er en brydningsfejl i øjet, som gør, at du ser uskarpt på lang afstand men skarpt og klart på tæt hold. Dette afhænger af, hvordan lysstrålerne i øjet brydes, inden det rammer nethinden.

Du kan her på siden blive klogere på Myopi, og hvad du kan gøre for at få et bedre syn.

 

Hvad er nærsynet?

At være nærsynet betyder, at du tydeligere kan se genstande, som er tæt på dig, end når de er langt væk fra dig. Det vil sige, at jo længere væk genstanden er, jo mere uskarpt vil den være for dig. Et sløret syn på afstand kan gøre det besværligt at følge med i skolen, genkende folk på gaden eller køre bil.

Den præcise årsag til nærsynethed kendes ikke, men både arvelighed og livsstil kan spille en rolle. Derudover kan stillesiddende arbejde med mange timer foran en computer eller meget læsning sandsynligvis medvirke til udviklingen.

Myopi, er den mest almindelige årsag til synsproblemer hos mennesker under 40 år. Det er den mest udbredte øjentilstand i verden, og hele 30-40% af befolkningen i europæiske lande er nærsynet. Tilstanden er en almindelig synsnedsættelse, som kan udvikle sig mere eller mindre gradvist og forværres ofte i barndommen og i ungdomsårene.

 

I de fleste tilfælde kan briller eller kontaktlinser med minusstyrke afhjælpe nærsynethed effektivt. Er du nærsynet, har din brillestyrke et negativt tal. Jo højere tallet er, jo højere styrke skal brillerne eller kontaktlinserne være.

 

Hvornår skal man have briller?

Mange oplever, at deres syn bliver dårligere, men trods det udsætter de besøget hos optikeren. Det er en dårlig idé, da man risikerer at belaste synet unødigt i lang tid. Er du i tvivl, om du har brug for briller mod nærsynethed, så får du her 10 tegn, som du kan holde øje med.

 

 1. Du får ofte hovedpine
 2. Dine øjne løber i vand
 3. Du har svært ved at køre i mørke
 4. Du føler dig træt
 5. Du har svært ved at se genstande, som er langt væk
 6. Du kniber øjnene sammen, når du ser tv
 7. Du bliver ofte svimmel
 8. Du har svært ved at læse skilte og hvad der står på tavlen
 9. Du har svært ved at genkende folk på gaden
 10. Ting på afstand er sløret
Briller med dug på
laptop

Årsag til nærsynethed

Årsagen til, at man bliver nærsynet, vides ikke præcist, men der er flere genetiske faktorer og miljøfaktorer, som fremmer udviklingen samt progressionen af Myopi:

 • Arvelighed – de fleste mener, at arvelighed har den største indflydelse på nærsynethed. Hvis begge forældre er nærsynede, er der stor sandsynlighed for, at nærsynethed også forekommer hos deres børn. Hvis begge forældre derimod ikke har nogen synsfejl, mindskes risikoen for, at deres børn vil få Myopi op til 8%.
 • Arbejde foran en skærm eller hvor man ser på kort afstand – meget brug af computerskærm, telefon eller fjernsyn på kort afstand, skrivning, anspændt læsning over længere tid, dårlig belysning på arbejdsstedet og dårlig kropsstilling når man læser eller skriver, er også en faktor, der kan have indflydelse på nærsynethed.

  Nærsynet plus eller minus

  På medicinsk fagsprog kaldes nærsynethed for Myopi. Den måleenhed der bliver brugt i forbindelse med måling af nærsynethed, kaldes diotrier (D), hvilket er linsens brydningsevne, som vil sige at bøje lyset, der passerer gennem linsen.

  Nærsynethed er en tilstand, som korrigeres ved at bruge briller eller kontaktlinser med minusstyrke. Højere tal betyder højere styrke, så -6.5 vil sige, at der er en højere styrke i glasset, end hvis der er tale om -1.75.

   Nærsynethed angives i minus. Omvendt angives langsynethed i plus.

   Der er 3 grader af nærsynethed:

  • Svag (op til -3.00 D)
  • Middel (fra -3.25 D – 6.00 D)
  • Svær, af høj grad (mere end -6.00 D)
   briller plus minus

   Nærsynethed hos børn

   Nærsynethed hos børn er ofte arveligt betinget. Hvis du har børn og selv er nærsynet, kan du have givet det videre til dine børn. Derudover er det ofte børn, der er meget indendørs, der har stor risiko for at udvikle nærsynethed. Typisk bruger de meget tid på at spille computer, læse, skrive, se fjernsyn eller brug af smartphone eller tablet på nært hold. Er dit barn nærsynet, er det derfor vigtigt at sørge for regelmæssige pauser, hvis der tilbringes lange perioder ved en skærm eller en bog.

   For børn er det mere alvorligt at være nærsynet, da de har større risiko for senere i livet at udvikle øjensygdomme. Hos nærsynede personer er der en vis risiko for at udvikle grøn stær eller en tidlig form for grå stær.

   Har du et barn, der er nærsynet, og får det ingen behandling, kan graden af nærsynethed stige med tiden. Det er derfor vigtigt, at dit barn får tjekket sit syn, og får briller eller kontaktlinser.

    

   Hvis du har en fornemmelse af, at du eller dit barn er nærsynet, kan du bestille en synstid hos en af vores autoriserede optikere og få et synstjek. Afhængig af hvad synstesten viser, fortæller vi om de muligheder, vi har for at hjælpe dig eller henvise til en øjenlæge, hvis det er nødvendigt.