At se optik - Lindring af tørre øjne og klare synsløsninger
Book en tid

Tørre øjne

Symptomer:

Tørre øjne kan også være våde øjne.

Omkring hver fjerde dansker over 40 år, er ramt af et eller flere af nedenstående symptomer i varierende grad.
Øjets overfladetilstand har betydning for dets velbefindende, herunder for kvaliteten af synet.

Vær opmærksom på disse symptomer:
• Øjne der løber i vand
• Irriteret øjne
• Sviende øjne
• Røde øjne
• Kløende øjne
• Brændende fornemmelse i øjet
• Grus- eller fremmedlegeme-fornemmelse i øjet
• Lysfølsomhed
• Påvirket syn/nedsat synsevne

 

Årsager:

Tørre øjne opstår blandt andet, når produktionen eller kvaliteten af tårefilmen nedsættes. Dermed bliver øjets hornhinde og slimhinde ikke fugtet korrekt.
Årsagerne til tørre øjne kan være mange.

Ofte har den en sammenhæng med alderen og aldersbetingede ændringer i øjet. Øjenlågets beskaffenhed, fysiske skader, bakterier på øjenlåget og i vippekanterne kan påvirke tårefilmen.

Hormonelle forandringer og sygdomme som Sjögrens syndrom, diabetes og forskellige gigtrelaterede sygdomme kan også give tørre øjne.

En række lægemidler deriblandt antihistaminer og hjerte-kar-medicin samt konserveringsmidler i øjendråber kan nedsætte tårekirtlens funktion og giver tørre øjne.

Tørt indeklima, aircondition, megen skærmarbejde og nogen former for makeup kan være med til at give eller forværre tørre øjne. Samt langvarig brug af kontaktlinser.

Undersøgelsen:

Hos ATSE Optik skal du starte med at udfylde et symptomskema, hvor vi vurderer den samlede værdi af de besvarede spørgsmål. Skemaet bruger vi til at følge din udvikling over tid og resultaterne af behandlingen.

Vi undersøger øjenomgivelserne – huden og øjenlågenes funktion. Vi tager billeder i spaltelampen af øje og vippekanter for analyse af disse. Her ser vi bl.a. efter for betændelsestilstand i øjenlågskanten omkring øjenvipperne (blefaritis) og for hårsækmider ved øjenvipperne (demodex).

Derudover får vi en samtale om allergier, medicin og sygdomme, der også kan have stor indflydelse på tårefilmen.
Vi tager topografiske billeder af de maibomske kirtler og avanceret Break Up Time analyse af tårefilmen. For at vurderer øjets tåreproduktion, tårefilms kvalitet og -kvantitet.

Undersøgelsen og analysen tager ca. 1 time.
Vi slutter af med en konklusion og anbefalinger for behandling.
Vi anbefaler typisk en opfølgende undersøgelse efter en måned og igen efter tre måneder. På den måde kan vi følge udviklingen af din tårefilm bedst muligt.

Tørre øjne undersøgelse inkl. opfølgende undersøgelse, pris kr. 598,-

Behandling

Din behandling afhængig af hvor problemet stammer fra. Vi oplever, at mange har gået med problemet i lang tid, og derfor kræver det ofte også, at man er vedholden og behandler hen over længere tid, for at vende tilstanden, og opnå en sund eller forbedret tårefilm.

Der vil være nogle tilstande der ikke kan behandles, og man bliver nød til at søge øjenlæge.)

Til behandling af tørre øjne, kan du hjemme bruge øjendråber der efterligner tårefilmen og skaber balance, rensning og let massage af øjenlågene samt varme øjenmasker.

Men øjendråber er ikke bare øjendråber. Hos ATSE Optik anbefaler vi kun øjendråber uden konserveringsmidler. Konserveringsmidler i øjendråber kan medføre irriteret og tørre øjne og på sigt kan man udvikle overfølsomhed.

Vi forhandler forskellige typer øjendråber alt efter behovet det samme gør sig gældende for renseprodukter og masker. Drypning med øjendråber er derfor vigtig, i forhold til behandling af tørre øjne.

I tilfælde af at vi finder demodex (hårsækmider i øjenvipperne), anbefaler vi afrensning af øjenlåg og bryn med Tea Tree Oil produkter i en periode.