At Se Optik | Vores personlige synsprøve omfatter ikke kun dine øjne
Book en tid

Vores personlige synsprøve omfatter ikke kun dine øjne.

Har du brug for en synsprøve?

Vi kan hjælpe dig hvis du er i tvivl om hvilken styrke du skal bruge. Kig forbi til en synsprøve, så finder vi den rette løsning til dig.

Bestil tid på tlf. 59 44 10 10

Om forløbet

ATSE Optik’s personlige synsprøve handler ikke kun om dine øjne. Forud for den tekniske udmåling af dine øjne, spørger vi ind til bl.a. dit synsbehov og sundhedstilstand – herunder medicinforbrug. Vi spørger også ind til dine forventninger til synsløsningen.

Dernæst udmåler vi bedst mulige styrker til afstand, læsning og eventuelt mellemafstand. Vi vurderer også dine øjnes samarbejdsevne. Er konklusionen, at en ny styrke vil hjælpe på de eventuelle synsproblemer, efterprøves styrken i en prøvebrille.

Synsfejl

Nærsynethed / Myopi

Er du nærsynet, betyder det at øjets hornhinde krummer mere end normalt, eller at øjeæblet er for langt. Det skarpe billede i øjet dannes foran og ikke direkte på nethinden. Skyldes synsfejlen for krum hornhinde, bliver lysstrålerne brudt for kraftigt. Skyldes synsfejlen derimod for langt et øjeæble, når lysstrålebundtet ikke at ramme nethinden. I begge tilfælde bliver resultatet uklart syn på afstand, som korrigeres med et minusglas

Langsynethed / Hyperopi

Ved langsynethed krummer øjets hornhinde mindre end normalt, eller øjeæblet er for kort. Det skarpe billede i øjet dannes bag nethinden. Den flade hornhinde gør at lysstrålerne brydes for lidt. Det korte øjeæble gør, at strålebundet samles bagved nethinden. Resultatet bliver, at genstande tæt på kommer til at fremstå utydelige. Langsynethed korrigeres med plusglas.

Bygningsfejl / Astigmatisme

Hvis du har en bygningsfejl krummer hornhinden eller øjets linse uensartet. Det skarpe billede i øjet rammer både foran og bagved nethinden. Billedet trækkes skævt og opfattes utydeligt, både på kort og lang afstand. Bygningsfejl er ikke nødvendigvis medfødt, men kan opstå grundet meget nærarbejde, aldersbetinget stivhed af øjets linse m.m.

Synet i 40’erne / Presbyopi

Aldersbetinget langsynethed. Øjets linse mister gradvist sin elasticitet og får sværere ved at krumme op eller akkomodere. Akkomodationen er den funktion der gør, at du ser skarpt på nær hold.

Hvornår skal jeg have taget en synsprøve?

Børn

Dit barns syn er ikke fuldt udviklet de første leveår, men du kan alligevel godt følge med i, om synet udvikler sig, som det skal. På optikerforeningens hjemmeside kan du læse mere om synets udvikling hos børn. Oplever du i forbindelse med, at dit barn starter i skole, at de har indlæringsvanskeligheder, eller at de bliver ualmindeligt trætte, kan det skyldes, at de har problemer med synet og ikke kan se tavlen ordentligt. Det kan derfor være en ide at få tjekket synet omkring skolestart.

Teenagere, unge og voksne

Det er helt naturligt at opleve problemer med øjnene på et eller andet tidspunkt i livet. Bliver problemerne ved i flere dage bør du dog få foretaget en synstest. Gener såsom hovedpine, træthed når du læser, og kløe i øjnene kan være tegn på synsproblemer. Oplever du disse problemer, kan det derfor være en god ide at få foretaget en synsprøve.

Vendepunkt ved 40-årsalderen

Vores syn ændrer sig i takt med alderen, og de fleste får sværere ved at se ting på tæt hold i takt med, at de bliver ældre. Disse symptomer begynder typisk omkring 40-års alderen og kaldes alderssyn. Begynder du at opleve symptomer på alderssyn, kan det være en god ide at få foretaget en synstest.

Seniorsyn

Vores syn bliver dårligere med alderen, og de færreste kan klare sig helt uden briller hele livet. Bliver dit syn sløret, eller begynder du at opleve problemer såsom hovedpine, træthed når du læser, eller kløe i øjnene kan det være, fordi du har synsproblemer. Oplever du disse problemer, bør du derfor få taget en synsprøve.